Kvasiny

Zámecká kaple sv. Antonína Paduánského

Barokní zámek v Kvasinách vznikl na počátku 18. století. V roce 1928 koupil panství František Karel Janeček, který nedaleko zámku založil automobilovou značku JAWA. Po 2. světové válce byl zámek znárodněn a kaple sloužila jako skladiště slamníků pro zdejší Ústav sociální péče. Po roce 1990 byl zámek vrácen rodině Janečkové a stávající majitelkou je vnučka F. K. Janečka – Soňa Klímová, která se zasloužila mimo jiné i o opravu zdejších vzácných varhan.
Jednomanuálový mechanický nástroj postavil Jiří Španěl v roce 1850. Nástroj je netradičně zakomponován do liturgického prostoru a je vzácně dochován v původním stavu. Manuálová část varhan je umístěna po levé straně obětního stolu a na pravé straně je symetricky postavena prázdná varhanní skříň s atrapami prospektových píšťal. Hrací stůl je společně s měchem vestavěn v postamentu funkční části varhan. Čerpání vzduchu bylo do roku 2008 ovládáno pouze mechanicky, pomocí ruční páky vpravo od klaviatury. V současnosti je vzduch čerpán pomocí ventilátoru. Pedálový rejstřík je vtipně skrytý za oltářním obrazem.
Opravu varhan provedl v roce 2008 Jan Karel ze Sázavy za 135 000 Kč. Kromě mechanických oprav a celkového seřízení a naladění byl dodán starší elektrický ventilátor švýcarské firmy Meidinger.

Dotace Královéhradecký kraj
100 000 Kč
Celkový rozpočet opravy varhan
135 000 Kč

Manuál (C – f3, 54)

Copula 8´
Principál 4´
Flauta 4´
Rauschquint

Pedál (C – a, 18 tónů, krátká oktáva)

Violonbas 8´

Václav Uhlíř – K poctě sv. Josefa

J. S. Bach – Chorálová předehra

© 2020 – 2023 vzkrisenevarhany.cz – Všechna práva vyhrazena